Twee momenten per jaar
Er zijn twee momenten per jaar waarop je voor het eigenrisicodragerschap kan kiezen, per 1 januari en per 1 juli. Hetzelfde geldt als je eigenrisicodrager bent en terug wil keren naar de publieke verzekering van het UWV. De aanvraag voor het eigenrisicodragerschap of de publieke verzekering moet in beide gevallen uiterlijk 13 weken voor de ingangsdatum bij de Belastingdienst binnen zijn.
Wil jij als werkgever per 1 januari 2024 zelf het risico op instroom in de WGA of de ZW dragen? Dan moet je de aanvraag daarvoor uiterlijk 1 oktober 2023 bij de Belastingdienst indienen.
Geen Whk-premie betalen als eigenrisicodrager
Gewoonlijk ben je als werkgever voor de risico’s van arbeidsongeschiktheid voor de WGA en ZW verzekerd via het UWV. Hiervoor draag je een gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) af als onderdeel van de premies werknemersverzekeringen. Deze premie bestaat uit een deel voor ZW-uitkeringen en een deel voor WGA-uitkeringen voor flexibele en vaste krachten. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn geworden voor één of beide verzekeringen hoeven (dat deel van) de premie niet te betalen. In geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid betaalt het UWV dan ook geen uitkering aan de zieke en/of arbeidsongeschikte (ex-)werknemers indien zij daar recht op hebben. Deze kosten zijn, maximaal tien jaar, voor de eigenrisicodrager zelf. Als eigenrisicodrager kan je hiervoor een particuliere verzekering voor de WGA en ZW afsluiten.
Verhoging van de terugkeerpremie ZW
Let op! Indien je als eigenrisicodrager besluit om per 1 januari 2024 terug te keren naar de publieke verzekering en je een (middel)grote werkgever¹ betreft, dan gaat per 1 januari 2024 de terugkeerpremie omhoog. De terugkeerpremie zal dan van de helft van de sectorale premie naar de volledige sectorale premie stijgen.
Betrek de ondernemingsraad erbij, deze heeft adviesrecht
Overweeg je als werkgever het eigenrisicodragerschap? Dan doe je er verstandig aan om de voor- en nadelen goed in kaart te brengen en een strak verzuimbeleid na te leven. Verder moet je, indien aanwezig, de ondernemingsraad (OR) in de overweging betrekken, omdat de OR adviesrecht heeft bij de keuze voor het eigenrisicodragerschap. Heb je de OR nog niet geïnformeerd over de voorgenomen overstap naar het eigenrisicodragerschap, dan is de deadline van 1 oktober hoogstwaarschijnlijk niet meer haalbaar.
Advies & ondersteuning
Heb je vragen of ondersteuning nodig in het casemanagement bij ziekte en re-integratie? Neem dan contact op met onze Adviseur verzuim en P&O, Marlou Werkmeester
¹ Middelgrote werkgevers zijn werkgevers met een premieplichtige loonsom tussen € 905.000 tot en met € 3.620.000.