Wanneer vervallen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen?
In Nederland is bepaald dat vakantiedagen na 6 maanden na het jaar van opbouw (op 1 juli) komen te vervallen. Dit geldt voor de wettelijke vakantiedagen. Op de bovenwettelijke vakantiedagen kan na 5 jaar geen aanspraak meer worden gedaan door een werknemer. Dat is thans wettelijk bepaald.
Recente uitspraak
In meerdere rechtszaken is inmiddels al beslist dat het verval van vakantiedagen niet zomaar kan worden ingeroepen door een werkgever. Zo ook in deze recente uitspraak (ECLI:NL:GHDHA:2021:2386), reden temeer om dit nader onder jouw aandacht te brengen.
De werknemer – een advocaat – krijgt een conflict met zijn werkgever onder meer over vakantiedagen. Partijen komen bij de rechter en de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden wegens een duurzame en ernstige verstoring. De werknemer gaat in hoger beroep omdat zij van mening is dat ook de nog openstaande vakantiedagen nog uitbetaald dienen te worden. Werknemer had nog 256,5 opgebouwde maar niet genoten vakantiedagen openstaan.
De rechter grijpt terug op Europese jurisprudentie en geeft aan dat de werkgever ervoor moet zorgen dat de werknemer daadwerkelijk de mogelijkheid heeft om zijn jaarlijkse vakantie met behoud van loon op te nemen én hem er zo nodig formeel toe moet aanzetten.
Daarbij dient de werkgever de werknemer te informeren over het verlies van vakantiedagen aan het einde van de referentieperiode of van de toegestane overdrachtsperiode. Zodat de betreffende vakantie de werknemer de rust en ontspanning kan bieden zoals geacht wordt dat deze hieraan bijdraagt.
Zorg- en informatieplicht
Deze zorg- en informatieplicht gaat ver en de bewijslast rust op jou als werkgever. Dit houdt in dat als je wilt dat jouw werknemer vakantiedagen opneemt, dat je dit expliciet en tijdig dient te melden aan de werknemer. Je moet ook aan kunnen tonen dat je dit gedaan heeft. Laat je dit na, dan vervallen de wettelijke vakantiedagen dus niet na een half jaar.
Vakantiedagen verjaren na 5 jaar
Of dezelfde zorgplicht moet worden gehanteerd is niet erg duidelijk, maar er zijn rechters die ook de zorg- en informatieplicht hierop toepassen. Als werkgever doe je er verstandig aan om ook in dit geval de werknemer te melden dat er verjaring dreigt.
Let op, de werknemer kan de verjaringstermijn stuiten. Als een werknemer niet wil dat zijn dagen komen te vervallen, dan zal hij jou – als werkgever – daarvan expliciet van op de hoogte moeten stellen.
Voorwaarden controleren van bovenwettelijke vakantiedagen
Ga ook goed de arbeidsvoorwaarden na, misschien staat daar nog iets in met betrekking tot de bovenwettelijke vakantiedagen. Zo zijn er regelingen waarbij deze mogen worden afgekocht, of verrekend met ziektedagen. Dit moet dan wel vooraf in de arbeidsovereenkomst of cao zijn overeengekomen.
Tot slot
Als afsluiting nog een algemeen advies; zorg dat je – als werkgever – de vakantiedagen nauwgezet monitort om te voorkomen dat bijvoorbeeld bij een einde van een dienstverband een discussie ontstaat omtrent de hoogte van het aantal vakantiedagen.