Voor welke werkgevers?
Ben jij een werkgever en kunnen jouw werknemers niet thuiswerken? Voor jou kan het interessant zijn om een eigen teststraat op te tuigen. Bijvoorbeeld voor als je snel inzicht wil hebben of jouw werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is vanwege corona. Of als je juist een veilige werkplek wil waarborgen. Een dergelijke teststraat zal de besmettingen op de werkvloer kunnen terugdringen, waarvan iedereen weer profijt heeft.
Wat mag wel en wat mag niet?
Een testfaciliteit kan door één of meerdere werkgevers worden opgezet, maar alleen als dit in nauwe samenwerking met een arbodienst of bedrijfsarts is. Je mag als werkgever zelf mag geen testen afnemen, maar je kan wel de overige faciliteiten bieden. De bedrijfsarts/arbodienst is verantwoordelijk voor het inkopen, afnemen, analyseren en doorsturen van de tests aan de (lokale) GGD.
Ook kan je als werkgever een werknemer niet verplichten een test af te nemen, maar je mag de werknemer wel verzoeken dit te doen en hem wijzen op de testmogelijkheden. De arbodienst/bedrijfsarts mag jou als werkgever niet van de resultaten op de hoogte brengen. Echter zal een medewerker die positief getest is wel moeten voldoen aan de coronavoorschriften, zoals het verblijven in thuisquarantaine.
Financiële tegemoetkoming corona teststraat
De aanvraag voor de financiële tegemoetkoming voor de corona teststraat dient door de arbodienst of bedrijfsarts gedaan te worden. Deze tegemoetkoming komt neer op € 61,06 excl. btw voor elke afgenomen test. De materialen worden niet vergoed, maar worden wel door de arbodienst/bedrijfsarts ingekocht bij een niet-commerciële instantie.
Als werkgever mag je de testfaciliteiten verder inrichten en bemensen. De werkzaamheden die onder toezicht van de arbodienst/bedrijfsarts moeten worden verricht (zoals het afnemen van tests) mogen niet door werknemers van jou als werkgever worden uitgevoerd.
De overheid heeft op www.werkgeverstesten.nl meer informatie opgenomen over het inrichten en faciliteiten van testlocaties.