Herplaatsingsplicht
Ontslag wegens reorganisatie vormt een bedrijfseconomische reden, die bij het aanvragen van een ontslagvergunning wordt getoetst door het UWV. Zo wil het UWV onder andere weten of de betrokken medewerkers herplaatst kunnen worden in de organisatie. Maar wat houdt die herplaatsingsplicht nu precies in?
Bij herplaatsing wordt gekeken of er binnen een redelijke termijn functies binnen de organisatie beschikbaar zijn die aansluiten bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de betreffende werknemer. Eventueel kan een werknemer met behulp van scholing geschikt worden gemaakt, maar dat moet dan wel binnen een redelijke termijn mogelijk zijn.
Herplaatsing weigeren?
Onlangs deed het Gerechtshof Den Bosch uitspraak over een werkneemster die weigerde mee te werken aan herplaatsing, omdat het herplaatsingsaanbod van werkgever niet aan haar voorwaarden voldeed.
Per 1 september 2019 was de functie van werkneemster vervallen. Werkgever bood aan dat zij haar functie voortaan bij dagdienst kon vervullen, in plaats van in ploegendienst. Werkneemster wilde dit niet, omdat haar man wél in ploegendienst bleef werken en ze dan niet meer samen konden reizen. Werkneemster was vanwege een afwijking aan haar ogen niet in staat om zelfstandig te reizen.
Werkgever bood uiteindelijk alsnog een functie in ploegendienst aan, maar werkneemster weigerde ook deze functie, met een beroep op haar arbeidsongeschiktheid. Ten slotte ontslaat werkgever werknemer en betaalt daarbij geen transitievergoeding, omdat volgens haar haar werkneemster niet voldoende heeft meegewerkt aan haar herplaatsing. De arbeidsongeschiktheid van werkneemster betekende niet dat zij de passende functie niet (alvast) kon accepteren. Zij zou uiteraard pas weer aan de slag hoeven te gaan als ze helemaal hersteld was, aldus werkgever.
Werkgever krijgt gelijk
Het Gerechtshof oordeelt dat werkneemster niet voldoende heeft gedaan om samen met de werkgever passend werk binnen de organisatie te zoeken en dat zij daarom verwijtbaar heeft gehandeld. De werkgever hoeft in dit geval geen transitievergoeding te betalen.
Uit deze uitspraak blijkt dat de werkgever veel moeite moet doen om een passende functie aan te bieden, maar ook dat de werknemer een aanbod voor passende werkzaamheden niet zomaar mag weigeren.
Advies & contact
Wil je meer weten over reorganisatie en ontslag wegens bedrijfseconomische redenen? Neem contact op met de gespecialiseerde juristen van MKBzaken.