Bewijslast ligt bij werkgever
Per 1 januari 2020 is de wet veranderd in die zin, dat als jouw werknemer niet kan werken je als werkgever aannemelijk moet maken dat het niet verrichten van de arbeid in de risicosfeer van de werknemer ligt. Voorheen lag deze bewijslast bij de werknemer. Het is nu dus nog belangrijker dat je vooraf duidelijke regels stelt en waarschuwt voor de gevolgen van een vakantie naar een hoog risicogebied. Als je deze instructies tevens schriftelijk bij de werknemers onder de aandacht brengt, zal je kunnen aantonen dat de werknemer willens en wetens het risico van het niet kunnen werken genomen heeft. En dan zal het niet kunnen verrichten van arbeid aldus onder de risicosfeer van de werknemer vallen.
Uitspraak rechtbank
In een uitspraak van de Rechtbank Overijssel van eind 2020 kostte een reis naar een code oranje gebied een werknemer zelfs zijn baan.
Deze uitspraak ging over een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De medewerker ging in juli naar Turkije. Voor dat gebied gold op dat moment in verband met corona code oranje. De DJI heeft in haar nieuwsbrieven aangegeven dat werknemers vakantie-uren of onbetaald verlof moeten opnemen, als zij naar een gebied gaan waarvoor code oranje geldt en zij hierdoor bij terugkomst in quarantaine moeten en niet kunnen werken.
De werknemer heeft geldzorgen en is bang dat hij door de quarantaineplicht veertien dagen loon misloopt. Hij besluit te liegen over zijn vakantiebestemming en vervalst zelfs een document om aan te tonen dat hij – zogenaamd – in Griekenland is geweest. Uiteindelijk komt de waarheid aan het licht en wordt de medewerker ontslagen. De rechtbank bekrachtigt het ontslag en de DJI hoeft in dit geval geen transitievergoeding te betalen. In deze zaak wordt veel gewicht gegeven aan het feit dat van de werknemer als ambtenaar integer en betrouwbaar gedrag werd verwacht.
Conclusie
In het algemeen kan het volgende worden aangenomen: als je jouw werknemers vooraf goed instrueert, zul je geen loondoorbetalingsplicht hebben als de werknemer toch besluit om af te reizen naar een land waarvoor een quarantaineplicht geldt. En dat je in bepaalde gevallen de werknemer zelfs mag verbieden om op reis te gaan naar een land waarvoor een quarantaineplicht geldt.
Advies & Contact
Heb je vragen over de vakantie van jouw werknemers? Neem dan contact op met één van de gespecialiseerde juristen van MKBzaken.